Go toΕίσοδος Go toΕγγραφή

Φροντίδα κοσμημάτων

ΓΕΝΙΚΑ

Με το πέρασμα του χρόνου και τη συχνή χρήση τα κοσμήματα είναι πιθανό να αποκτήσουν γρατσουνιές και χτυπήματα. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα πολύτιμα μέταλλα. Επίσης, παρατηρείται (κυρίως στα δαχτυλίδια) μια εμφανής αλλαγή στο φινίρισμα. Τα κοσμήματα με ματ φινίρισμα, με τη συχνή χρήση αποκτούν μια πιο λαμπερή όψη ενώ αυτά με έντονη γυαλάδα χάνουν σταδιακά την λάμψη τους.

 Ακολουθώντας κάποιες συμβουλές που προτείνουμε  για τα κοσμήματα σας, μπορείτε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό λαμπερά και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 • Φυλάξτε κάθε κόσμημα χωριστά στη συσκευασία του (κουτί ή πουγκί), σε μέρος χωρίς υγρασία ή υψηλή θερμοκρασία.
 • Αφαιρέστε τα κοσμήματα σας όταν αθλείστε ή ασχολείστε με δουλειές του σπιτιού και του κήπου.
 • Φορέστε τα κοσμήματα σας αφού απορροφηθούν τα καλλυντικά προϊόντα που ίσως χρησιμοποιήσατε (π.χ. άρωμα, σπρέι μαλλιών, κρέμα σώματος, κ.ά.).
 • Φορέστε τα κοσμήματα σας αφού ντυθείτε και αφαιρέστε τα πριν ξεντυθείτε.
 • Καθαρίστε με ένα μαλακό ύφασμα το κόσμημα σας μετά από κάθε χρήση

ΑΡΓΥΡΟΣ (ΑΣΗΜΙ)

Ο άργυρος σαν μέταλλο δεν οξειδώνεται αλλά είναι γνωστός  για την τάση του να θαμπώνει αν μείνει εκτεθειμένος  για πολύ καιρό σε ανοικτό περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει λόγω του υδρόθειου της ατμόσφαιρας που προσβάλλει την επιφάνειά του με συνέπεια να καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα σκούρου χρώματος. Γι’ αυτό, απαιτεί  περιστασιακό καθάρισμα.

Η περιποίηση του ασημένιου κοσμήματος γίνεται εύκολα με τους εξής τρόπους

 • Πλύσιμο σε ζεστό νερό με λίγο υγρό σαπούνι ή μαγειρική σόδα. Έπειτα, το κόσμημα χρειάζεται καλό στέγνωμα και σκούπισμα με μαλακό βαμβακερό ύφασμα.
 • Αν χρειαστεί τρίψτε την επιφάνεια ελαφρά με μία μαλακή οδοντόβουρτσα
 • Χημικά προϊόντα καθαρισμού κοσμημάτων που πωλούνται στην αγορά απαιτούν ορθή χρήση και τήρηση των οδηγιών χρήσης ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να βλάψουν το πολύτιμο αντικείμενο σας.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι άνθρωποι να αντιδρούν στο ασήμι «μαυρίζοντας» το . Σύμφωνα με χημικούς, αυτό οφείλεται σε πιθανή δίαιτα ή λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορείτε να προτιμήσετε κοσμήματα από χρυσό, λευκόχρυσο ή πλατίνα.


ΣΜΑΛΤΑ

Τα κοσμήματα που έχουν διακοσμηθεί χρωματικά με σμάλτα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή! Για να τα χαρείτε σαν καινούργια για πολύ καιρό μπορείτε να δώσετε λίγη προσοχή στις παρακάτω συμβουλές μας!

 • Αποφύγετε την επαφή του κοσμήματος με αιχμηρές και σκληρές επιφάνειες (όπως γυαλί, μέταλλο, κ.α.) που μπορούν να προκαλέσουν μικροεκδορές και ραγίσματα στο σμάλτο.
 • Η πολύωρη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως (ή solarium) είναι πιθανό να αλλοιώσει το χρώμα του σμάλτου.
 • Τα χημικά και τα προϊόντα με βάση την αλκοόλη καταστρέφουν τα σμάλτα.
 • Φορέστε τα κοσμήματά σας αφού απορροφηθούν τα καλλυντικά προϊόντα που ίσως χρησιμοποιήσατε (π.χ. άρωμα, σπρέι μαλλιών, κρέμα χεριών, κ.ά.).
 • Φυλάξτε κάθε κόσμημα στη συσκευασία που το συνόδευε (κουτί ή πουγκί) σε χωριστή θέση από τα υπόλοιπα.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ

Στα κοσμήματα με πέτρες ισχύουν οι ίδιες συμβουλές που προτείνουμε για τα σμάλτα. Σας συμβουλεύουμε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και στα εξής

 • Οι πέτρες καθαρίζονται με ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα ώστε να διωχθούν υπολείμματα λίπους και σκόνης που καμιά φορά συμβαίνει να βρίσκονται στην επιφάνεια τους.
 • Σε πορώδεις και οργανικές πέτρες όπως κοράλλια, τυρκουάζ και μαργαριτάρια ο καθαρισμός του κοσμήματος γίνεται μόνο με νερό! Το σαπούνι συνήθως ξεθωριάζει το χρώμα και μειώνει τη λάμψη των πετρών.
 • Για τη φύλαξη των μαργαριταριών σας αποφύγετε τα πλαστικά σακουλάκια που κλείνουν ερμητικά και εμποδίζουν την αναπνοή τους. Προτιμήστε τη συσκευασία (κουτί ή πουγκί) που το συνόδευε όταν αγοράστηκε.

Στη Jewelietta  όλα τα κοσμήματα είναι από υλικά υψηλής ποιότητας. Τα πολύτιμα μέταλλα που  χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για την καθαρότητα και γνησιότητα τους με χαρακτηριστικές σφραγίδες (τίτλους καθαρότητας). Είμαστε πάντα πρόθυμοι να λύσουμε κάθε σας απορία και να σας βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!